top of page

BETOVEREND BULGARIJE

LAND VAN WATER, WOUDAAP EN WIELEWAAL

VASTE HUTTEN EN ECHTE FLOATING HIDES 

VOOR ABSOLUTE TOPFOTOGRAFIE

Wildpix_Travel_BULG_2016_©_Wildpixtravel

SPECIAAL :

WIELEWAAL

WOUDAAP

RINGSLANG

ZOMERSOORTEN

FACTS:

DRIJFHUTTEN

VASTE HUTTEN

PRIMA HOTEL

UNIEKE MOGELIJKHEDEN

REIS:

7 DAGEN

MEI - JUNI - JULI

BESTE WEKEN

MIN 1 MAX 4 PERS

Beleef de ruwe schoonheid en uitzonderlijke vogelpracht van Bulgarije

 

 

Bulgarije is een klein Oost-Europees land met een breed scala aan landschappen variërend van bergen, canyons en kust én dichtbij de prachtige Donaudelta. Door deze aspecten en ligging is het een eldorado voor de natuurfotograaf. Bulgarije hoort tot de toplanden in Europa waar het gaat om de diversiteit aan wildlife; er komen maar liefst 416 vogelsoorten, 11 zoogdieren en 37 soorten reptielen voor. Maar liefst 35% van het landoppervlak valt onder de Natura200 norm. Wij bieden hierbij dan ook een ongelooflijk mooie fotoreis aan.

Midden in het Rusenski Lom National Park kunt u uw fotohart ophalen met soorten als wielewaal, woudaapjes, scharrelaars, bijeneters, hoppen en nog veel meer. Onze collega begeleidt u naar de beste plekken in de gebieden in en rond de beeldschone canyon die de kern vormt van dit unieke gebied. Op verschillende plekken ziet u de kliffen van de canyon die tot 100 meter hoogte reiken en samen met de rest van het gebied behoren tot het Unesco wereld erfgoed. U ziet hier dus slechts minimale menselijke aanwezigheid; dat beperkt zich tot boeren, heel kleine dorpjes en hier en daar een viskweker die hier al decennialang gehuisvest is én…vogels trekt.
De kliffen vormen ideale leef- en broedplaatsen voor uilen en arenden terwijl de moerasgebieden grote aantallen watervogels een perfect biotoop bieden.

Het gebied is beroemd om zijn grootste populatie wielewalen van Europa; meer dan 200 broedparen vinden hier elk jaar hun weg en vormen zo een van de topdoelen van deze reis.

We bevinden ons niet heel ver van Ruse; een grotere stad aan de Roemeense grens. U kunt vliegen op Boekarest in Roemenië (ons advies), Sofia of Varna waar we u ophalen met een taxi die u naar dit wonderlijke gebied zal brengen. U verblijft hier in een erg leuk hotel gelegen in een klein dorpje. De wielewalen en nachtegalen brengen u in slaap en wekken u. Kan het nog mooier?  

 

We weten dat wij van Wildpix Travel vooral reizen aanbieden met vaste en luxe foto schuilhutten. Hoe mooi en bijzonder dit ook is; we weten dat er ook veel mensen zijn die juist enorm genieten van het pure en pionierende aspect van het fotograferen vanuit schuiltenten en het inspringen op momenten en kansen. Dat gaan we voor een deel ook bieden met deze reis, volledig in uw voordeel.

 

 

 

 

Beschrijving van de mogelijkheden:

 

Om maximaal op die mogelijkheden van het moment in te kunnen springen, maken we hier veel gebruik van mobiele schuiltenten. Onze collega is constant op zoek naar goede locaties die hij inventariseert op kansen en beste manier van aanpak.

We hebben ook een aantal semi-vaste fotohutten die weliswaar eenvoudig maar zeer effectief zijn. Dit zijn hutten hoog op de kliffen voor bijvoorbeeld de arendbuizerds, bij een broedkolonie bijeneters of scharrelaars of in de vorm van een boomhut bij wielewalen. Maar heel fraaie resultaten kunnen geboekt worden vanuit de drijfhutten die we inzetten in een ondiep meertje vol met fotogenieke waterplanten en soorten als dodaars, woudaapjes maar ook ringslangen en moerasschildpadden.


Tevens maken we gebruik van de mobiele schuilhut die je over normaal gesproken bijna niet te rijden smalle wegen langs kleurrijke maar vooral vogelrijke gebieden weet te brengen. We hebben ook de beschikking over een fotohut met waterbak; het zogenaamde drinkstation. Hiervoor zijn we afhankelijk van het weer want het werkt het beste in droge warme periodes.

VERANTWOORD OMGAAN MET NESTFOTOGRAFIE

Zoals u ziet wordt hier gebruikt gemaakt van nestfotografie. Uiteraard zijn wij van Wildpix Travel zeer bewust dat deze vorm van fotografie voor sommigen verontrustend is. Ook wij zijn hier bezorgd om en willen altijd verstoring voorkomen, dat is één van onze basisprincipes in alle reizen. Daarom is dit ook goed onderzocht.

U moet weten dat bij deze reis er veel voorbereiding en kennis aan voorafgaat alvorens de hutten bij een potentieel nest geplaatst worden. Het zijn simpele structuren, goed gecamoufleerd, die voor het broedseizoen geplaatst worden op plaatsen waar onze collega's nesten van vorige jaren kennen die worden namelijk vaak hergebruikt.  Zo worden de vogels niet verstoord en wennen ze snel aan de aanwezigheid ervan.

Door jarenlange ervaring hebben de gidsen daar gemerkt dat het de vogels totaal niet stoort en er is nog geen enkele nestpoging mislukt door dit systeem. Daardoor kunnen wij ook met een gerust hart deze hutten aanbieden.

Dagindeling:

We werken in twee dagdelen. In de vroege ochtend fotografeert u naar wens tot ongeveer 11 of 12 uur waarna u terugkeert naar het hotel waar een heerlijke lunch op u wacht. Het is tijd voor ontspanning tot ongeveer drie uur waarna onze gids u weer op komt halen voor de namiddag/avond sessie. De ene locatie is dichterbij dan de ander maar de verst gelegen is op ongeveer 45 minuten rijden van het hotel. In de meeste gevallen bent u echter een stuk eerder op de gewenste plek.

 

Vanwege de persoonlijke begeleiding door onze collega is deze reis alleen met kleine groepjes van 2 tot maximaal 4 mensen mogelijk. 
U gaat met de mensen die u zelf kiest tenzij u met minder dan vier mensen reist en mogelijkerwijs nog een persoon ter plaatse bijgevoegd krijgt.

 

We zijn zo flexibel als mogelijk om tijdens onderstaande reis-periodes aan uw wensen te voldoen. U kunt in feite dus zelf bepalen wanneer, hoe lang en wat u tijdens uw fotoweek wilt gaan fotograferen. Hoewel de nadruk bij deze reis op vogels ligt, krijgt u alle vrijheid om ook reptielen, flora, insecten, vlinders of landschappen te fotograferen.

 

 

Hotel.

U verblijft in een klein maar gezellig familiehotel, landelijk gelegen aan de rand van een klein dorpje. Het hotel heeft slechts acht kamers met badkamer en toilet, wifi, televisie en van elkaar te scheiden bedden. Op het terrein bevindt zich ook een klein zwembad wat op warme dagen voor de nodige ontspanning en verkoeling kan zorgen.
In Bulgarije is men gewend om twee keer per dag warm te eten voorafgegaan door een heerlijke verse salade. U kunt vanzelfsprekend uw wensen hierin aangeven.

*De laatste jaren kwamen de jonge wielewalen uit tussen 30 mei en 3 juni. Vanwege de activiteiten vormt dat een hele goede periode. Dit is slechts een indicatie op basis van een gemiddelde en dus onder voorbehoud.

Bij de aan te vragen reisinformatie kunt u een meer specifieke informatie krijgen van de mogelijkheden per periode.

Planning en duur van uw reis:

Dag 1:
Aankomst in Boekarest en transit per taxi naar het hotel.
Doornemen van de mogelijkheden van het moment en plan van aanpak.

Bij een vroege aankomst van uw vlucht kan u nog halve fotodag hebben.

Dag 2 t/m 7:
Vijf dagen vogelfotografie.
Na een snel ontbijt vertrek naar de locaties. De beste fototijden zijn tussen 6.00 en 11.00 uur en tussen 16.00 en 20.00 uur. Tussentijds lunch en na afloop diner in het hotel.

Dag 8:

Terugreis naar Boekarest en terugvlucht.
Bij een late terugvlucht is er nog een ochtendsessie mogelijk.

Overzicht van de reisperiodes en mogelijkheden:

 

Voorjaar 1:

EINDE MEI - BEGIN JUNI

20.05 - 27.05
28.05 - 04.06

05.06 - 12.06 

Vrijwel alle trekvogels zijn binnen en concentratie is op zijn top.

Bijeneters:
Alle mogelijkheden zoals paringen, foerageren, vliegbeelden, baltsgedrag.
Andere vogels die deze plek bezoeken zijn izabel tapuit, scharrelaar, roodkopklauwier.

Andere soorten die goed kunnen zijn in deze periode zijn scharrelaar, wielewaal, hop, zwarte ooievaar, woudaapje, grote karekiet, arendbuizerd, steenuil, zomertortel, appelvink, zwartkopgors, geelgors, putter, roodstuitzwaluw, sperwergrasmus, draaihals, kleine klapekster, dwergarend, arendbuizerd, oehoe, Syrische bonte specht, groene en zwarte specht, diverse reigers, dodaars, ijsvogel. Na 1 juni zijn er goede mogelijkheden om wielewalen foeragerend op moerbei bessen te fotograferen.

Diversen:
Erg goede mogelijkheden voor macrofotografie en zoogdieren zoals grondeekhoorn en muskusrat.

 

 

Voorjaar 2:

MIDDEN JUNI

14.06 - 21.06
22.06 - 29.06

Op hun top zijn de wielewalen, scharrelaar en woudaapjes.

 

Wielewaal:
De wielewalen broeden hier op volstrekt unieke plekken zeer nabij kleine dorpjes; tussen de menselijke bewoning dus wat betekent dat ze menselijke activiteiten gewend zijn. Vanuit een permanent aanwezige hut zijn er mogelijkheden deze vogels op en rond hun nesten te fotograferen op een volstrekt gewaarborgde veilige en verantwoordelijke manier. We vragen de fotografen aan te geven of ze dit willen doen of niet en al dan niet akkoord te gaan met deze werkwijze. De jongen zijn zichtbaar vanaf de eerste dagen in juni en blijven ongeveer 18 dagen in het nest.

Scharrelaar:
Vanwege de ligging van de locaties bieden we hier goede mogelijkheden voor het maken van foto’s van portretten tot vliegbeelden. Beste periode is die zodra de jongen zijn geboren; tweede helft juni t/m de eerste 10 dagen van juli.

Woudaapje:
We bieden hier wellicht de beste mogelijkheden in Europa door met onze floating hides in een ondiep meer deze bijzondere vogels te fotograferen tussen de kleurrijke vegetatie. De vogels zijn niet schuw en aldus tot op een meter of 6 te benaderen! Overigens wordt het meer alleen maar kleurrijker naarmate de zomer vordert.

Andere mogelijkheden:
Ringslang, moerasschildpad, zwartkopgors, ortolaan, hop, arendbuizerd, steenuil, zomertortel, appelvink, putter, spaanse mus, kleine klapekster, grauwe klauwier, geelgors, sperwergrasmus, draaihals en nachtzwaluw.

 

 

Zomer:

JULI

30.06 - 07.07 

Vanaf begin juli zijn de temperaturen in Bulgarije normaal gesproken erg hoog; het kan met gemak 35 graden worden. Als dit geen probleem voor u is, bieden we hier nog steeds erg goede fotokansen met 60 tot 70 vogelsoorten inclusief de meest kleurrijke van het land. Het klinkt wellicht vreemd maar deze periode doet in zijn algemeenheid niet veel onder voor mei en juni al broeden de vogels natuurlijk niet meer.

Woudaapjes:
De beste tijd van het jaar! De vogels voeren hun jongen die het nest verlaten hebben; dat levert spectaculaire momenten op met kans op actiefoto’s.

Scharrelaar:
De jongen verlaten rond 7 juli de nesten en worden door hun ouders gevoerd met grote prooien in de vorm van insecten, hagedissen en muizen.

Bijeneter:
De jongen verlaten rond 17 juli de nesten. U kunt alle actie op paringen na verwachten en fotograferen.

Drinkstations:
Deze plekken beleven nu de beste tijd van het jaar omdat het water als magneten vogels trekt. Er zijn in juli aantallen van 23 soorten in een halve dag gefotografeerd. In 2 a 3 dagen is het mogelijk rond de 50 soorten te fotograferen!!

Wielewaal:
De jonge vogels vliegen rond en we kennen de plaatsen waar ze massaal fruit in oude boomgaarden eten. Er zijn 60 vogels in een boomgaard met slechts zo’n 15 bomen geteld!

Jonge koekoek:
De beste tijd van het jaar om de jonge koekoeken die gevoerd worden door hun genepte ouders, meestal grote karekiet, te fotograferen. De beste tijd hiervoor is ongeveer tussen 5 en 10 juli.

Zoogdieren:
Extreem goede omstandigheden voor grondeekhoorn (Souslik), muskusrat en vleermuizen.

 

 

VOORBEELDFOTO'S
PRAKTISCHE REISINFO

MOGELIJKE PERIODES

 

2023 PERIODES

Mei
20.05. - 27.05.2023
28.05. - 04.06.2023


Juni
05.06.-12.06.2023
14.06.-21.06.2023
22.06.-29.06.2023

 

Juli
30.06 - 07.07.2023

De reizen zijn enkel beschikbaar in deze periodes, aanvragen daarbuiten doen, heeft geen zin.

 

 

REISBEGELEIDING

U reist op eigen gelegenheid naar, bij voorkeur, Boekarest waar u opgewacht wordt en met een taxi naar het hotel gebracht wordt. De taxirit neemt afhankelijk van de mate van grenscontroles, wat hier nog allemaal handmatig gebeurd, zo’n 2 a 3 uur in beslag.

Ter plaatse wordt u tot in de puntjes gedurende uw hele reis begeleid door onze collega Iliyan. Iliyan is zeer klantvriendelijk en je zou bijna zeggen dat geen wens hem te gek is. Hij spreekt redelijk Engels en als u rustig en duidelijk spreekt gaat de communicatie prima. 

 

VLUCHTEN EN TRANSPORT

U kunt vliegen op Boekarest in Roemenië (ons advies), Sofia of Varna waar we u ophalen met een taxi die u naar dit wonderlijke gebied zal brengen.

 

 

ACCOMODATIE EN ETEN

U verblijft in een klein maar gezellig familiehotel, landelijk gelegen aan de rand van een klein dorpje. Het hotel heeft slechts acht kamers met badkamer en toilet, wifi, televisie en van elkaar te scheiden bedden. Op het terrein bevindt zich ook een klein zwembad wat op warme dagen voor de nodige ontspanning en verkoeling kan zorgen.
In Bulgarije is men gewend om twee keer per dag warm te eten voorafgegaan aan een heerlijke verse salade. U kunt vanzelfsprekend uw wensen hierin aangeven.

 

 

AANTAL PERSONEN

1 tot maximaal 6 fotografen

 

 

PRIJS

 

8 DAGEN - 7 NACHTEN

 

AFHANKELIJK VAN UW VLUCHTTIJDEN KAN U OP DE REISDAGEN

NOG EEN HALVE FOTODAG HEBBEN TEGEN EXTRA VERGOEDING


Prijs per persoon IN SINGLE ROOM: € 1.895,- pp
 

Prijs is inclusief:

  • Alle transfers (incl. van Boekarest naar het hotel)

  • accommodatie

  • 3 maaltijden per dag

  • hutten en gids


Prijs is exclusief:

  • Uw vlucht

  • reisverzekeringen

  • alcohol en extra drankjes

  • persoonlijke uitgaven.

Verlengen:
In principe is het mogelijk uw verblijf te verlengen. Neem hier even contact met ons over op want het moet op tijd overlegd worden!

Prijs per extra fotodag: +€ 200,-

 

 

GOED OM WETEN

 

BETALINGEN

Na reservering ontvangt u een betalingsverzoek en betaalt u het bedrag op voorhand per overschrijving.

Zo is alles geregeld en is uw reis gereserveerd.

Wat als ik mijn reis moet annuleren?

 

Bij annulatie dient u ons altijd zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Aangezien wij bij onze partners eveneens annuleringskosten moeten betalen, is er ook bij ons in sommige gevallen een annulatievergoeding te betalen. 

Hieronder, in de algemene voorwaarden en in de reisinformatie die u toegestuurd krijgt, staat dit telkens in detail uitgelegd.

U kan altijd uw annulatieverzekering hiervoor aanspreken.

 

Termijnen voor annuleringskosten:

5 TOT 3 MAANDEN VOOR VERTREK.         25% VAN DE TOTALE REISSOM

3 TOT 2 MAANDEN VOOR VERTREK.         50% VAN DE TOTALE REISSOM

2 TOT 1 MAAND VOOR VERTREK               80% VAN DE TOTALE REISSOM

1 MAAND TOT 1 DAG VOOR VERTREK.    100% VAN DE TOTALE REISSOM

bottom of page