© WILDPIX TRAVEL  B.V.- ALL RIGHTS RESERVED

POWERED BY

EEN KEER IN JE LEVEN MOET JE EEN LYNX GEZIEN HEBBEN

 

DE ENIGE EN BESTE PLEK OM DE IBERISCHE LYNX VANUIT DE HUT TE FOTOGRAFEREN...EXCLUSIEF BIJ WILDPIX

 

De Iberische Lynx, een mytisch en uiterst zeldzaam dier, de zeldzaamste katachtige ter wereld. Naar schatting 250 dieren leven er nog in het wild. Hij heeft op het punt gestaan om uit te sterven maar gaat gelukkig nu weer iets beter.

 

Een ontmoeting met dit dier is werkelijk een onbeschrijfelijke belevenis. Je ziet als het ware een kruising ziet tussen een tijger, een panter en een kat. Zijn goudgele ogen kijken dwars door je heen en zijn tekening en bakkebaarden zijn fantastisch mooi. Als je hem sierlijk ziet stappen besef je dat je een uiterst zeldzaam moment meemaakt dat je je leven lang zal koesteren.

 

En als natuurfotograaf geeft het een kick om de Lynx in je zoeker te zien, de schoonheid van dit dier spat van je scherm af.

 

Onze reis is eerste en enigste die specifiek gericht is op de fotografie van de Lynx. Velen bieden observatiereizen aan die misschien wel fijn zijn en waarbij u een Lynx van ver kan zien, maar als natuurfotograaf wil je gewoon dit.

Vanuit fotohutten met een perfect standpunt en met fijne accomodatie zoals u bij Wildpix gewend bent.

Geduld en volharding zijn nodig, maar dan wel met topfoto's als resultaat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Iberische Lynx - DE FEITEN: met uisterven bedreigd maar goed beschermd

 

Hoewel gelukkig niet alle katachtigen worden bedreigd, geldt dit helaas voor veel soorten wel. Enkele soorten zijn zelfs zo ernstig bedreigd dat het onzeker is of deze de komende 50 jaar nog in het wild zullen blijven voorkomen. Dit laatste geldt voor de Spaanse lynx die wellicht de meest bedreigde katachtige van alle 36 is (de Amoerpanter en de Aziatische cheetah behoren ook tot deze categorie). 

 

Uiterlijk
De Spaanse lynx is ongeveer tweemaal zo groot als een forse huiskat. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. De staart is kort en heeft een zwarte punt. De vacht kan allerlei bruine tinten hebben. Het patroon varieert van scherp afgetekende dichte, ronde en langwerpige vlekken tot vage wolkachtige open vlekken. De voorkant van de borst is lichter tot wit van kleur, net als de onderkant van de kin, keel en buik. De kop is fijner van bouw dan bij andere lynxsoorten en de grote oren met zwarte pluimen hebben een donkere tot zwarte achterkant met een witte vlek. De ogen hebben zwarte oogleden en zijn wit omrand met spleetvormige pupillen. Volwassen lynxen hebben grote ronde bakkebaarden vanaf de oorbasis tot onderaan de kaak. De bakkebaarden hebben de vachtkeur en lopen naar buiten toe zwart uit. Onder de kaak eindigen ze in twee witte sikken. Het neusleertje is vleeskleurig en zwart en de snorharen zijn wit.

 

 

Verspreiding en leefgebied
Het leefgebied van de Spaanse lynx bestaat voornamelijk uit droge, met struiken begroeide gebieden en deze lynx komt alleen voor in het zuidwesten van Spanje (ten westen van de Pyreneën) in verschillende van elkaar gescheiden populaties, wat het voortbestaan van deze lynx kwetsbaar maakt. Het totale aantal wordt geschat op 84-140 (een nieuwe schatting begin 2011 gaat uit van ca. 200). Gegevens uit begin 2010 geven aan dat er in Coto Doñana ca. 24-33 lynxen leven en dat de populatie in het oostelijke Sierra Morena rond de 60-110 ligt (het belangrijkste bolwerk voor deze lynx). Toch blijken er ook in de kleinere populaties in Oost-Montes de Toledo, West-Sistema Central en enkele gebieden in het midden en in het westelijke deel van Sierra Morena regelmatig jongen te zijn. Volwassen lynxen verdedigen een territorium van 3-4 km² tegen lynxen van het andere geslacht. Bij veel konijnen zijn territoria kleiner.

Gedrag
Deze lynx leeft alleen en zal andere lynxen uit het leefgebied verjagen. Alleen tijdens de paring en als er jongen zijn, bemoeien zij zich met elkaar. Lynxen zijn spinnende katten en deze lynx houdt zich meer dan 90% van de dag rustig en verschuilt zich in dikke heidebosjes. In het leefgebied van de Spaanse lynx zijn vossen, genetkatten en andere rovers een zeldzaamheid want die worden gezien als voedselconcurent en worden verjaagd of gedood.

Jacht en dieet
Een aantal katachtigen heeft een gespecialiseerde leefwijze, zo ook de Spaanse lynx. Op de grond levend, jaagt deze lynx bijna uitsluitend op het Europese konijn (ruim 80% van alle prooien). Hierdoor is deze lynx wel heel kwetsbaar. De enorme daling van het aantal konijnen sinds de jaren '50 heeft daardoor een grote impact gehad op de overlevingskansen van deze lynx (ook nu nog). Andere incidentele prooidieren zijn kleine knaagdieren, hazen, patrijzen, eenden, ganzen en jonge (dam)herten. De Spaanse lynx kan een prooi al op een afstand van 300 m ruiken.

Voortplanting
De Spaanse lynx heeft eenmaal per jaar een nest maar plant zich niet elk jaar voort. Het paarseizoen is van januari-juli met een piek in de eerste twee maanden zodat in maart-april de meeste jongen geboren worden (draagtijd ca. 60-70 dagen). De meeste nestplaatsen zijn gevonden aan de voet van oude kurkeiken. Er worden gemiddeld 3 kittens geboren (zie de foto van kittens). De eerste 20 dagen blijven de kittens in het hol en het vrouwtje verplaatst hen wel 3 tot 4 keer in deze periode. Slechts 1 of 2 jongen overleven de eerste 10 maanden en na
ca. 1-1,5 jaar verlaten de jongen hun moeder. Ze gaan op zoek naar een eigen territorium dat meestal ca. 10-20 km van hun 'ouderlijk huis' af ligt. Deze periode is de meest kwetsbare voor jonge Spaanse lynxen. Maar liefst 50% redt het niet en uit onderzoek blijkt dat verreweg de meeste oorzaken hiervan door toedoen van de mens zijn (autoaanrijdingen, verdrinken in waterputten, strikken, etc.).

Status en bedreiging
De Spaanse lynx heeft op de Rode Lijst van het IUCN de status "Endangered" (ernstig bedreigd). Sinds eind jaren '80 van de vorige eeuw is hun aantal met 80% afgenomen waarbij meer dan 40 populaties geheel zijn ingestort. Één van de belangrijkste oorzaken is afname van hun natuurlijke prooi; het Europese konijn. Niet alleen door overbejaging maar vooral door het veranderen en verdwijnen van geschikte leefomgevingen en door de konijnenziekte myxomatose. Een andere oorzaak is versnippering en verwoesting van leefgebied door aanplant van eucalyptus en den en het verdwijnen van kurkeiken. Ook autowegen die hun leefgebieden doorkruisen en het gebruik van strikken voor de vossenjacht eisen slachtoffers. Bebouwing in hun leefgebied verstoort hun rust waarbij onafgeschermde waterputten een verdrinkingsgevaar vormen.

 

IN DE BAN VAN DE LYNX

KIJK DE ZELDZAAMSTE KAT TER WERELD

IN HAAR GOUDEN OGEN

 

NIEUW EN EXCLUSIEF BIJ WILDPIX: 

DE EERSTE EN ENIGE FOTOREIS IN DE BENELUX OM WILDE IBERISCHE LYNXEN VANUIT FOTOHUTTEN TE FOTOGRAFEREN

 

5 DAAGSE REIS - MINIMUM 2 PERS - WINTER EN VOORJAAR - SLECHTS 5 MAANDEN MOGELIJK

PLANNING EN DUUR VAN DE REIS

 

 

Deze reis is een vast pakket van 5 fotodagen - 7 nachten

 

Dag 1: reisdag: aankomst Malaga en transfer naar hotel of tent (ophaling of huurauto)

 

Dag 2: Lynx hut 

 

Dag 3: Steenarend hut

 

Dag 4: Lynx hut

 

Dag 5: fotodag met gids voor Otter, Edelherten, Blauwe Ekster, landschappen

 

Dag 6: Lynx hut

 

Dag 7: reisdag terug

 

 

 

 

DE ACCOMODATIE

 

 

2 SEIZOENEN - 2 VERSCHILLENDE LOGIES

 

 

*** HOTEL TIJDENS DE WINTERMAANDEN DECEMBER - JANUARI - FEBRUARI

 

Tijdens de wintermaanden kan u verblijven in een modern en goed uitgerust 3*** hotel, het zijn aparte huisjes met gratis WiFi, Air conditioning, haardroger, TV set, zwembad. Elke huisje heeft 2 of 3 aparte slaapkamers en 2 badkamers.

Dit arrangement is voorzien in vol pension. Ontbijt en koffie is in het hotel steeds verkrijgbaar en indien u te vroeg zou vertrekken, kan u koffie in de kamer maken en wordt het ontbijt klaargezet. Uw lunchpakket krijgt u mee.

Na uw lange fotodag kan u gaan eten in het hotelrestaurant en genieten van de heerlijke Spaanse keuken.

 

Vanuit dit hotel hebt u wel een redelijke lange en hobbelige weg te doen van 1,5 uur tot aan de hut. Maar de comfortabele 4x4 van de gids maakt dit makkelijker. Helaas is er geen alternatief omdat het leefgebied van de Lynx zo afgelegen is. Alleen even rekening houden van niet te zwaar te ontbijten, dat doet u beter in de hut.

 

Logischerwijs is dit hotelarrangement iets duurder dan het verblijf in de lenteperiode.

Dit hotelverblijf kunnen we enkel in die wintermaanden aanbieden omdat de dagen dan zo kort zijn. In het voorjaar als het vroeg licht is, is dit onmogelijk omdat u met de lange weg nooit tijdig in de hut zou aankomen.

 

 

 

 

BESCHIKBARE PERIODES

 

DECEMBER - JANUARI - FEBRUARI      APRIL - MEI

 

11-17 DECEMBER 2016 VOLZET

17-23 DECEMBER 2016 VOLZET

 

8-14 JANUARI 2017

15-21 JANUARI 2017 VOLZET

 

5-11 FEBRUARI 2017

18-25 FEBRUARI 2017 VOLZET

 

2-8 APRIL 2017 NOG 4 PLAATSEN BESCHIKBAAR

9-15 APRIL 2017 NOG 3 PLAATSEN BESCHIKBAAR

 

7-13 MEI 2017  NOG 4 PLAATSEN BESCHIKBAAR

14-20 MEI 2017  NOG 4 PLAATSEN BESCHIKBAAR

 

 

 

REIS en BEGELEIDING

U reist zelf met 2 of max 3 personen. Ter plaatse wordt u perfect begeleid door onze engelstalige collega.

 

 

VLUCHTEN EN TRANSPORT

De beste verbinding is vliegen op MALAGA. Dat kan goedkoop met Ryanair of andere lowcost vluchten.

De vluchten boekt u zelf en zijn dus niet inbegrepen.

Van daaruit neemt u best een huurauto en op ongeveer 2,5u bent u ter plaatse. Uiteraard krijgt u van ons alle nodige weginformatie. De gids zal u opwachten aan het hotel.

U kan ook opgehaald worden tegen meerprijs.

 

 

ACCOMODATIE

 

WINTER

 

Tijdens de wintermaanden kan u verblijven in een modern en goed uitgerust 3*** hotel, het zijn aparte huisjes met gratis WiFi, Air conditioning, haardroger, TV set, zwembad. Elke huisje heeft 3 aparte slaapkamers en 2 badkamers.

Dit arrangement is voorzien in vol pension. Ontbijt en koffie is in het hotel steeds verkrijgbaar en indien u te vroeg zou vertrekken, kan u koffie in de kamer maken en wordt het ontbijt klaargezet. Uw lunchpakket krijgt u mee.

Na uw lange fotodag kan u gaan eten in het hotelrestaurant en genieten van de heerlijke Spaanse keuken.

 

 

LENTE

 

Tijdens de lentemaanden kan u een uniek verblijf meemaken in een luxetent op een privédomein van 3000ha midden in de natuur. Dat is ook ineens het reservaat  van de lynx en daar staat 1 huis waarbij deze tenten staan opgesteld. U zit echt erg afgelegen in de prachtige bergen en wel handig want slechts op enkele minuten van de lynxenhut.

 

Bij dat huis is basic sanitair voorzien, geen douches. Eten wordt gemaakt in de gemeenschappelijke keuken en slapen doet u dus in één of meerdere grote tenten. Per tent zal u met 2 of 4 personen slapen, luchtbedden zijn aanwezig.

 

 

 

AANTAL PERSONEN

2 tot max 3 fotografen

 

 

PRIJS

DECEMBER - JANUARI - FEBRUARI  MET HOTELARRANGEMENT

 

Prijs per persoon  5 fotodagen – 7 nachten:   € 1700 incl BTW    !! excl. Vluchten !!

(huisje met aparte slaapkamers) 

 

INDIEN U EEN DAG LATER WENST TE VERTREKKEN: Extra hotelnacht  incl ontbijt + €75

 

Inclusief:

 • logies 3*** hotel met vol pension

 • alle autovervoer ter plaatse

 • alle fotohutten en excursies

 • reisbegeleiding door professionele fotograaf

 

Exclusief:

 •   uw vluchten

 •   uw huurwagen

 •   eigen andere uitgaven ter plaatse

 •   uw extra maaltijden of dranken ter plaatse

 •   uw eigen reis- en/of annuleringsverzekeringen.

 

 

 

APRIL - MEI  MET LUXE TENTEN ARRANGEMENT

 

Prijs per persoon  5 fotodagen – 7 nachten:   € 1350 incl BTW    !! excl. Vluchten !!

 

 

Inclusief:

 • logies luxetent vol pension

 • alle autovervoer ter plaatse

 • alle fotohutten en excursies

 • reisbegeleiding door professionele fotograaf

 

Exclusief:

 •   uw vluchten

 •   uw huurwagen

 •   eigen andere uitgaven ter plaatse

 •   uw extra maaltijden of dranken ter plaatse

 •   uw eigen reis- en/of annuleringsverzekeringen.

 

 

 

 

 

!! GOED OM WETEN !!

 

BETALINGEN

Na reservering ontvangt u een betalingsverzoek en betaalt u het volledige bedrag op voorhand per overschrijving.

Zo is alles geregeld en is uw reis gereserveerd. Daar ontvangt u een factuur van.

PRAKTISCHE REISINFO

Wat als ik mijn reis moet annuleren?

 

Bij annulatie dient u ons altijd zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Aangezien wij bij onze partners eveneens annuleringskosten moeten betalen, is er ook bij ons in sommige gevallen een annulatievergoeding te betalen. 

Hieronder, in de algemene voorwaarden en in de reisinformatie die u toegestuurd krijgt, staat dit telkens in detail uitgelegd.

U kan altijd uw annulatieverzekering hiervoor aanspreken.

 

Termijnen voor annuleringskosten:

 

Tot 4 weken voor datum van vertrek: 0% of kosteloos, mits meteen reservering van een nieuwe dag of periode!

Indien geen nieuwe periode wordt geboekt geldt het tarief van 25%.

 

Tot 2 weken voor datum van vertrek: 50%

 

Tot of minder dan 1 week voor datum van vertrek: 100%

FOTOHUTTEN

 

 

De fotohutten zijn eenvoudige houten constructies met grote spiegelramen. Ze zijn voor 1 persoon ruim genoeg om een hele dag redelijk comfortabel te zitten, in een plooistoel. U kan er vanaf statief werken. Ze staan uiteraard zo dat u steeds het beste licht hebt. Er is een kleine tablet om spullen op te zetten. Ze hebben allebei bijna hetzelfde standpunt. Voor de hut is een kleine drinkbak met wat takken en stenen waar door de dag heen ook allerlei interessante soorten vogels komen zitten zoals Tecklaleeuwerik, Iberische Klapekster en andere. Terwijl u wacht vliegen voor de hut vaak Monniksgier, Vale Gier, Keizerarend en Steenarend.

 

 

STEENARENDEN, OTTERS EN BLAUWE EKSTERS...

 

Naast de Lynx is er natuurlijk veel meer te beleven in dit mooie gebied.

Er is ook een fotohut voor de de schitterende Steenarend die u zal kunnen proberen. 

Op uw fotodag met de gids gaat u op zoek naar Otters in de rivier, probeert u Blauwe Eksters te fotograferen en veel meer.

Overal in de buurt komt u Edelherten tegen die gelukkig ook niet erg schuw zijn. Veel fotokansen dus.

FOTO MARTIN STEENHAUT - WILDPIX

FOTO MARTIN STEENHAUT - WILDPIX

De leefomgeving van de Lynx

 

We bevinden ons in Zuid Spanje, in de regio Andalucia, iets boven Malaga. Het natuurreservaat Sierra de Morena is enorm en één van de laatste grote wildernissen in Spanje. Het landschap in Andalucia is adembenemend en gelukkig goed bewaard en beschermd. Het is een mix van bergen, valleien vol rotsen waarop kleurrijke mossen groeien, olijfbomen en kurkeiken. Silhouetten van arenden en gieren in de blauwe lucht en overal wegvliegende Hoppen en Blauwe eksters. Rivieren kronkelen soms door het landschap en otters voelen zich er perfect thuis. 

In de zomermaanden staat het wel bekend als één van de heetste plaatsen van Spanje.

WEET GOED WAAR U AAN BEGINT - DE ZELDZAME LYNX IS DAN OOK NIET MAKKELIJK TE ZIEN - GEDULD!!!

 

We willen u absoluut een eerlijk verhaal brengen en dat is dat een Lynx zich niet zomaar laat fotograferen. Geduld is de boodschap, en dat verdient dit dier ook! Men schat de kans op succesgroot maar niet altijd gegarandeerd.

Daarom zijn er ook minimum 4 pogingen ingelast in ons programma, op 4 dagen moet het hopelijk lukken.

 

De fotohutten zijn geplaatst op strategische plaatsen waar veel konijnen zitten. Konijnen zijn voor 90% het dieet van de Lynx en dus zeer belangrijk voor zijn overleven.  Omdat er in het verleden door een tekort aan konijnen zoveel Lynxen zijn verdwenen, worden ze nu geholpen door kunstmatige behuizingen voor konijnen. Dat is de enige manier om de Lynxen te helpen.

 

Bij één van de 'konijnenhuizen' is nu een fotohut geplaatst. Het is de plek waar de meeste kans is om hem te zien omdat hij weet dat daar voedsel is. Er wordt dus niet met dode prooien gewerkt maar op een natuurlijke manier. Als de Lynx daar komt is het omdat hij kiest om daar te jagen.

 

Wees u ervan bewust dat deze dieren uitermate schuw zijn en ze tonen zich niet lang. Ze wandelen even voorbij en als u wat gelukt hebt hebt gaan ze even zitten of liggen, het zijn katachtigen die dus ook graag in de zon soezen.

 

Lang wachten, geduld oefenen, constant alert zijn en vooral beseffen dat u op één van de zeldzaamste dieren ter wereld wacht.

Dat moet u goed onthouden als u deze reist maakt. Het is geen dierentuin en zo hoort het ook. 

Maar als het dan lukt om ze te zien is het een absolute topbelevenis waar u hart van op hol slaat en dat vergeet u nooit!

Het is werkelijk de mooiste en zeldzaamste kat van onze planeet.

 

 

 

 

UW FOTOREIS HELPT DE LYNXEN TE BESCHERMEN

 

Als natuurfotografen moeten we ook de natuur beschermen. En in dit project ligt ons dat erg nauw aan het hart. De Lynxen beschermen is erg duur, omdat grote terreinen moeten aangekocht en onderhouden worden om zijn habitat veilig te stellen.

 

We zijn dan ook erg verheugd dat 20% van de inkomsten van de fotohutten rechtstreeks naar het WWF gaan ter bescherming van de Lynxen. Door hem te gaan fotograferen helpt u dus ook direct mee aan zijn overleving.  

 

 

LUXETENT TIJDENS DE LENTEMAANDEN APRIL - MEI

 

Tijdens de aangenaam warme lentemaanden kan u een uniek verblijf meemaken in een luxetent op een privédomein van 3000ha midden in de natuur. Dat is ook ineens het reservaat  van de lynx en daar staat 1 huis waarbij deze tenten staan opgesteld. U zit echt erg afgelegen in de prachtige bergen en wel handig want slechts op enkele minuten van de lynxenhut.

 

Bij dat huis is basic sanitair voorzien, geen douches. Eten wordt gemaakt in de gemeenschappelijke keuken en slapen doet u dus in één of meerdere grote tenten. Per tent zal u met 2, 3 of 4 personen slapen, luchtbedden zijn aanwezig.

 

Dit is natuurlijk een heel andere belevenis dan het hotel maar wel net zo mooi. U verblijft op een onwaarschijnlijke plek

en ervaart zo heel intens dit gebied, zeker in de aangename lentemaanden. De herten lopen gewoon voor je tent.

 

Dit arrangement is goedkoper dan het hotel maar meer basic. In deze lentemaanden waarin het vroeg licht is, is dit de enige haalbare manier om u tijdig in de hut te krijgen.

 

WANNEER IS DE BESTE PERIODE?

 

We bieden deze reis bewust aan gedurende slechts 5 maanden. De beste om Lynxen te spotten.

Er zijn in die periodes een aantal beschikbare weken.

 

December - Januari - Februari

Gedurende deze wintermaanden zijn de kansen het grootst omdat dit de paartijd van de Lynx is, waarbij ze op zoek gaan naar partners en dus veel rondzwerven. Meer fotokansen dus.

 

April - Mei

De jongen zijn dan geboren en ook dan gaan de Lynxen actiever naar buiten vooral om eten te voorzien.

 

De andere maanden zijn eigenlijk af te raden want te warm en uit ervaring weten ze dat Lynxen dan minder actief zijn.

De dagen zijn dan ook veel langer en dan wordt het praktisch onmogelijk om tijdig in de hutten geraken.

Er worden in die periodes dan ook geen boekingen aangenomen. We bieden u enkel de maanden aan waarin de kansen maximaal zijn.

 

WP_Spanje_dec_2016_©_Daniel_Steenhaut-23