© WILDPIX TRAVEL  B.V.- ALL RIGHTS RESERVED

POWERED BY

WILD ANDALUCIA

 

IBERISCHE LYNXEN, GIEREN, EN ZOVEEL MEER

KIJK DE ZELDZAAMSTE KAT VAN DE WERELD 

IN HAAR GOUDEN OGEN

 

EXCLUSIEF BIJ WILDPIX:

 

DE ENIGE FOTOREIS MET DE COMBINATIE

LYNX, STEENAREND, GIEREN EN OTTERS

5 DAGEN - 1-3 PERSONEN - VOORJAAR

_MAR3702.JPG

FOTO MARTIN STEENHAUT - WILDPIX

zoogdieren_-_herten,_edelhert_(2019-11-2

EENS IN JE LEVEN MOET JE EEN LYNX ZIEN

 

De Iberische Lynx, een mythisch en uiterst zeldzaam dier, de zeldzaamste katachtige ter wereld. Naar schatting 400 dieren leven nog steeds in het wild. Hij stond op het punt te sterven, maar gaat gelukkig nu een beetje beter.

 

Het ontmoeten van dit dier is echt een onbeschrijfelijke ervaring. Je ziet een kruising tussen een tijger, een panter en een kat. Zijn goudgele ogen kijken recht door je heen en zijn tekening en bakkebaarden zijn fantastisch. Wanneer je hem sierlijk ziet stappen, realiseer je je dat je een uiterst zeldzaam moment ervaart dat je de rest van je leven zult koesteren.

 

En als natuurfotograaf geeft het een kick om de Lynx in je zoeker te zien, de schoonheid van dit beestje spettert van je scherm.

 

Onze reis is de eerste en enige die zich specifiek richt op de fotografie van de Lynx. Veel bieden observatie-uitstapjes die in orde zijn en waar je al van verre een Lynx kunt zien, maar als natuurfotograaf wil je dit gewoon.

 

Van huiden met een perfect zicht en met prima accommodatie zoals je gewend bent van Wildpix.

 

Geduld en doorzettingsvermogen zijn nodig, maar met als resultaat topfoto's!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Iberische Lynx: bedreigd maar goed beschermd

 

Hoewel gelukkig niet alle felines worden bedreigd, geldt dit helaas voor veel soorten. Sommige soorten worden zelfs zo ernstig bedreigd dat het onzeker is of ze de komende 50 jaar in het wild zullen blijven voorkomen. Dit laatste geldt voor de Spaanse lynx, die waarschijnlijk de meest bedreigde katachtige van alle 36 is (ook de Amur-panter en de Aziatische jachtluipaard behoren tot deze categorie).

 

Het uiterlijk

 

Spaanse lynx is ongeveer twee keer zo groot als een grote huiskat. De achterbenen zijn iets langer dan de voorpoten. De staart is kort en heeft een zwarte punt. De vacht kan allerlei bruine tinten hebben. Het patroon varieert van scherp afgelijnde dichte, ronde en langwerpige vlekken tot wazige, bewolkte open plekken. De voorkant van de borst is lichter tot wit van kleur, net als de onderkant van de kin, keel en buik. De kop is fijner gebouwd dan andere lynx soorten en de grote oren met zwarte pluimen hebben een donkere tot zwarte rug met een witte vlek. De ogen hebben zwarte oogleden en zijn wit omzoomd met spleetvormige pupillen. Volwassen lynxen hebben grote ronde bakkebaarden van de oorbasis tot de basis van de kaak. De bakkebaarden hebben de vacht naar keuze en worden zwart naar de buitenkant toe. Onder hun kaken eindigen ze in twee witte sik. Het neusleer is vleeskleurig en zwart en de snorharen zijn wit.

 

 

Verspreiding en habitat

 

leefgebied van de Spaanse lynx bestaat voornamelijk uit droge met struiken bedekte gebieden en deze lynx is alleen te vinden in het zuidwesten van Spanje (ten westen van de Pyreneeën) in verschillende afzonderlijke populaties, waardoor de overleving kwetsbaar is. Het totale aantal wordt geschat op 84-140 (een nieuwe schatting aan het begin van 2011 is gebaseerd op ongeveer 200). Gegevens van begin 2010 duiden erop dat Coto Doñana ongeveer 24-33 lynxen heeft en dat de bevolking in oostelijke Sierra Morena ongeveer 60-110 is (het belangrijkste bolwerk voor deze lynx). Er zijn echter ook regelmatige jongeren in de kleinere populaties van East Montes de Toledo, West-Sistema Central en enkele gebieden in het midden- en westelijk deel van Sierra Morena. Volwassen lynxen verdedigen een territorium van 3-4 km² tegen lynxen van het andere geslacht. Veel konijnen hebben kleinere territoria.

 

 

Gedrag

 

Lynx leeft alleen en zal andere lynxen uit het leefgebied achtervolgen. Alleen tijdens het paren en wanneer er jong zijn, interfereren ze met elkaar. Lynxen zijn katten aan het spinnen en deze lynx houdt zich meer dan 90% van de dag stil en verschuilt zich in dichte heidebossen. In het leefgebied van de Spaanse lynxvossen zijn genets en andere overvallers een zeldzaamheid omdat ze als voedselconcurrenten worden gezien en worden verjaagd of gedood.

 

Jagen en dieet

 

Vele katachtigen hebben een gespecialiseerde levensstijl, waaronder de Spaanse lynx. Levend op de grond, jaagt deze lynx bijna uitsluitend op het Europese konijn (meer dan 80% van alle prooien). Dit maakt deze lynx erg kwetsbaar. De enorme afname van het aantal konijnen sinds de jaren 1950 heeft daarom een ​​grote invloed gehad op de overlevingskansen van deze lynx (zelfs vandaag). Andere incidentele prooidieren zijn kleine knaagdieren, hazen, patrijzen, eenden, ganzen en jonge (dam) herten. De Spaanse lynx kan een prooi op een afstand van 300 m ruiken.

 

Reproductie

 

Spaanse lynx heeft eenmaal per jaar een nest, maar dit wordt niet elk jaar gereproduceerd. De paartijd is van januari-juli met een piek in de eerste twee maanden, zodat in maart-april de meest jonge worden geboren (draagtijd ongeveer 60-70 dagen). De meeste broedplaatsen zijn gevonden aan de voet van oude kurkeiken. Er worden gemiddeld 3 kittens geboren (zie de foto van kittens). De eerste 20 dagen blijven de kittens in de studeerkamer en het vrouwtje beweegt ze 3 tot 4 keer in deze periode. Slechts 1 of 2 jonge exemplaren overleven de eerste 10 maanden en naca

 

De jongeren verlaten hun moeder voor 1-1,5 jaar. Ze gaan op zoek naar hun eigen territorium dat meestal ongeveer 10-20 km verwijderd is van hun 'ouderlijk huis'. Deze periode is het meest kwetsbaar voor jonge Spaanse lynxen. Maar liefst 50% haalt het niet, en uit onderzoek blijkt dat verreweg de meeste oorzaken door de mens zijn veroorzaakt (botsingen met auto's, verdrinking in putten, valstrikken, enz.).

 

Status en bedreiging

 

Spaanse lynx heeft de status "Bedreigd" op de rode lijst van de IUCN. Sinds het einde van de jaren tachtig is hun aantal met 80% gedaald, waarbij meer dan 40 bevolkingsgroepen ineenstortten. Een van de hoofdoorzaken is de achteruitgang van hun natuurlijke prooi; het Europese konijn. Niet alleen door te veel jagers, maar vooral door geschikte leefomgevingen te veranderen en te verdwijnen en door myxomatose bij konijnen. Een andere oorzaak is fragmentatie en vernietiging van leefgebied door het planten van eucalyptus en dennen en het verdwijnen van kurkeiken. Autosnelwegen die hun habitat kruisen en het gebruik van strikken voor vossenjacht beweren ook slachtoffers. Voortbouwen op hun habitat verstoort hun vrede en rust en onbeschermde bronnen zijn een gevaar voor verdrinking.

De leefomgeving van de Lynx

 

We zijn in Zuid-Spanje, in de regio Andalusië, net boven Malaga. Het natuurreservaat Sierra de Morena is enorm en een van de laatste grote wildernissen in Spanje. Het landschap in Andalusië is adembenemend en gelukkig goed bewaard en beschermd. Het is een mix van bergen, valleien vol met rotsen waarop kleurrijke mossen groeien, olijfbomen en kurkeiken. Silhouetten van adelaars en gieren in de blauwe lucht en overal vliegende Hop en Blauwe Eksters. Rivieren slingeren soms door het landschap en otters voelen zich daar perfect thuis.

 

In de zomermaanden staat het bekend als een van de populairste plekken in Spanje.

NIEUWE FOTOHUTTEN IN ALLE COMFORT

 

Er zijn recent nieuwe fotohutten gebouwd met veel meer comfort dan vroeger. Uiterst makkelijke stoelen in een ruime hut met stille vloer, zwart interieur voor minimale reflecties en zelfs apart sanitair. Er zijn schroefplaten voorzien dus u heeft geen statief nodig. Ze werden even strategisch en met veel zorg geplaatst zoals we dat altijd doen.

STEENARENDEN, MONNIKSGIEREN, OTTERS EN BLAUWE EKSTERS....

MAAR OOK CREATIEF FOTOGRAFEREN!

 

Naast de Lynx is er natuurlijk nog veel meer te beleven in dit prachtige gebied. Er is ook een schuilplaats voor de prachtige steenarend en Spaanse keizerarend die je kunt proberen. Op een fotodag met de gids ga je op zoek naar Otters in de rivier, probeer je de blauwe eksters en nog veel meer.Overal in de buurt vind je edelherten die gelukkig niet erg verlegen zijn.

 

We hebben die nieuwe fotohutten voor herten ook zo geplaatst dat je speciale silhouet beelden kan maken in tegenlicht.

DE ZELDZAME LYNX IS NIET GEMAKKELIJK TE ZIEN MAAR GEDULD LOONT !

 

We willen je een eerlijk verhaal vertellen en dat is dat een Lynx niet altijd zomaar gefotografeerd kan worden. Geduld is de boodschap en dit beest verdient het! De kans op succes wordt geschat op hoog, maar niet altijd gegarandeerd.

 

Daarom zijn er ook minimum 4 pogingen opgenomen in ons programma, in 4 dagen hopen we te slagen.

 

De hutten staan op strategische plaatsen geplaatst waar veel konijnen zitten. Konijnen zijn voor 90% het dieet van de Lynx en daarom erg belangrijk voor hun overleving. Omdat er in het verleden zoveel Lynxen zijn verdwenen als gevolg van een tekort aan konijnen, worden ze nu geholpen door kunstmatige behuizingen voor konijnen. Dat is de enige manier om de Lynxen te helpen.

 

Bij 2 van de 'konijnenhokken' is nu een hut geplaatst. Het is de plaats waar de beste kans is om hem te zien omdat hij weet dat er eten is. Dus we werken niet met dode prooien, maar op een natuurlijke manier. Wanneer de Lynx daar aankomt, is dat omdat hij ervoor kiest daar te jagen.

 

Wees je ervan bewust dat deze dieren extreem verlegen zijn en zich niet te lang laten zien. Ze lopen voorbij en je moet goed opletten, maar soms zitten of liggen ze een tijdje, het zijn katten die ook graag in de zon willen baden.

Wacht langzaam, oefen geduld, wees constant alert en realiseer je vooral dat je wacht op een van de zeldzaamste dieren ter wereld. Je moet dat goed onthouden wanneer je deze reis maakt. Het is geen dierentuin en zo zou het moeten zijn.

Maar als het je lukt om ze te zien, dan is het een absolute topervaring die ervoor zorgt dat je hart wild wordt en je dat nooit zult vergeten!

 

Het is echt de mooiste en meest zeldzame kat op onze planeet.

 

 

 

JOUW FOTOREIS HELPT DE LYNX TE BESCHERMEN

 

Als natuurfotografen moeten we ook de natuur beschermen. En in dit project dat ons na aan het hart ligt. Het beschermen van de Lynxen is erg duur, omdat grote sites moeten worden gekocht en onderhouden om de leefomgeving te beveiligen.

 

We zijn erg blij dat 20% van de inkomsten uit de fotocabines rechtstreeks naar het WWF gaat om de Lynxen te beschermen. Door hem te fotograferen help je hem om te overleven.

DE FOTOHUTTEN

 

De fotohutten zijn eenvoudige houten constructies met grote spiegelvensters. Ze zijn ruim genoeg voor één persoon om de hele dag comfortabel te zitten, in een opklapbare stoel. U kunt vanaf een statief werken. Natuurlijk zijn ze zo dat je altijd het beste licht hebt. Er is een kleine tablet om spullen op te zetten. Ze hebben allebei bijna hetzelfde standpunt. Voor de hut staat een kleine drinkbak met enkele takken en stenen waar overdag allerlei interessante vogels zoals Tecklaleeuwerik, Iberische Klapekster en anderen komen zitten. Terwijl je voor de hut wacht, vliegen vaak monniksgier, vale gier, keizerarend en steenarend.

 

WANNEER IS DE BESTE PERIODE?

 

We bieden deze reis bewust slechts 5 maanden aan. Dit is het beste om een Lynx te herkennen.

In die periodes zijn er een aantal beschikbare weken.

 

December - januari - februari

Tijdens deze wintermaanden is de kans het grootst, want dit is het paarseizoen van de Lynx, waar ze op zoek gaan naar partners en zo veel ronddwalen. Meer fotomomenten.

 

April mei

De jongeren worden geboren en ook dan gaan de Lynxen actiever uit om voedsel te verstrekken.

 

De andere maanden zijn eigenlijk niet aan te raden, omdat ze te warm zijn en uit ervaring weten ze dat ze minder actief zijn.

 

De dagen zijn veel langer en dan wordt het praktisch onmogelijk om op tijd in de hutten te komen.

 

Daarom worden in die periodes geen boekingen geaccepteerd. We bieden u alleen de maanden waarin de kansen maximaal zijn.

DE ACCOMMODATIE

 

 

2 SEIZOENEN - 2 VERSCHILLENDE LOGIES

 

 

*** HOTEL TIJDENS DE WINTER MAANDEN DECEMBER - JANUARI - FEBRUARI

 

Tijdens de wintermaanden kunt u verblijven in een modern en goed uitgerust driesterrenhotel. Dit zijn aparte huisjes met gratis WiFi, airconditioning, een haardroger, een televisie en een zwembad. Elk huisje heeft 2 of 3 aparte slaapkamers en 2 badkamers.

 

Dit pakket wordt geleverd in volpension. Ontbijt en koffie zijn altijd beschikbaar in het hotel en als u vroeg vertrekt, kunt u koffie zetten op de kamer en wordt het ontbijt bereid. Je ontvangt je lunchpakket.

 

Na uw lange fotodag kunt u dineren in het restaurant van het hotel en genieten van de heerlijke Spaanse keuken.

 

Vanaf dit hotel heb je een redelijk lange en hobbelige weg te doen vanaf 1,5 uur naar de hut. Maar de comfortabele 4x4 van de gids maakt dit gemakkelijker. Helaas is er geen alternatief omdat de leefomgeving van de Lynx zo afgelegen is. Houd er rekening mee dat je niet te zwaar ontbijt moet hebben, dat is beter gedaan in de cabine.

 

Logischerwijs is dit hotelarrangement iets duurder dan het verblijf in de lente. We kunnen dit hotelverblijf alleen in die wintermaanden aanbieden omdat de dagen zo kort zijn. In het voorjaar wanneer het vroeg licht is, is dit onmogelijk omdat de lange weg nooit op tijd in de hut zou aankomen.

 

 

 

PLANNING EN DUUR VAN DE REIS

 

 

Deze reis is een vast pakket van 5 fotodagen - 7 nachten

 

Dag 1: reisdag: aankomst Malaga en transfer naar hotel of tent (pick-up of huurauto)

 

Dag 2: Lynx hut

 

Dag 3: Golden Eagle-hut of de hut van de Vulner

 

Dag 4: Lynx hut

 

Dag 5: begeleide fotodag voor Otter, Edelhert, Blauwe Ekster, landschappen

 

Dag 6: Lynx hut

 

Dag 7: reisdag terug

 

 

 

PRAKTISCHE REISINFO

JANUARI TOT APRIL

INDIVIDUEEL MET DATA OP AANVRAAG

 

 

 

REIS en BEGELEIDING

 

Je reist met 2 of max. 3 personen. Ter plaatse wordt u perfect geleid door onze Engels sprekende collega.

 

 

VLUCHTEN EN VERVOER

 

De beste verbinding vliegt op MALAGA. Dat kan goedkoop zijn met Ryanair of andere goedkope vluchten.

 

U boekt de vluchten zelf en ze zijn niet inbegrepen.

Vanaf daar is het het beste om een ​​huurauto te nemen en op ongeveer 2,5 uur bent u op het terrein. Uiteraard ontvangt u van ons alle noodzakelijke weginformatie. De gids wacht op je in het hotel.

 

U kunt ook worden opgehaald tegen extra kosten.

 

 

ACCOMODATIE

 

WINTER

 

Tijdens de wintermaanden kunt u verblijven in een modern en goed uitgerust driesterrenhotel. Dit zijn aparte huisjes met gratis WiFi, airconditioning, een haardroger, een televisie en een zwembad. Elk huisje heeft 3 aparte slaapkamers en 2 badkamers.

 

Dit pakket wordt geleverd in volpension. Ontbijt en koffie zijn altijd beschikbaar in het hotel en als u vroeg vertrekt, kunt u koffie zetten op de kamer en wordt het ontbijt bereid. Je ontvangt je lunchpakket.

 

Na uw lange fotodag kunt u dineren in het restaurant van het hotel en genieten van de heerlijke Spaanse keuken.

 

 

 

AANTAL PERSONEN

 

2 tot max 3 fotografen

 

 

PRIJS

 

JANUARI - FEBRUARI - MAART - APRIL MET HOTELPAKKET BUITEN HET DOMEIN

Prijs per persoon 5 fotodagen - 7 nachten: € 1850 incl. BTW !! excl. Vluchten!

 

(huisje met aparte slaapkamers)

 

ALS u een dag te laat wilt vertrekken: Extra hotelovernachting inclusief ontbijt + € 75

 

inbegrepen:

 

accommodatie 3 *** hotel met volpension

alle autotransporten ter plaatse

alle fotocabines en excursies

reisbegeleiding door professionele fotograaf

 

Exclusief:

 

uw vluchten op Malaga of Sevilla

uw huurauto

eigen andere uitgaven ter plaatse

uw extra maaltijden of drankjes ter plaatse

uw eigen reis- en / of annuleringsverzekeringen.

 

 

!! GOED OM TE WETEN!

 

PAYMENTS

 

Na het reserveren ontvangt u een betalingsverzoek en betaalt u het volledige bedrag vooraf per bankoverschrijving.

 

Op deze manier is alles geregeld en is uw reis gereserveerd. U ontvangt een factuur.

 

 

 

Wat als ik mijn reis moet annuleren?

 

In geval van annulering dient u ons altijd zo snel mogelijk op de hoogte te stellen. Aangezien we ook annuleringskosten moeten betalen met onze partners, moeten we in sommige gevallen ook annuleringskosten betalen. Dit wordt hieronder in detail uitgelegd, in de algemene voorwaarden en in de reisinformatie die u wordt toegestuurd.

 

U kunt altijd contact opnemen met uw annuleringsverzekering.

 

 

 

Termijnen voor annuleringskosten:

 

5 TOT 3 MAANDEN VOOR VERTREK. 25% VAN HET TOTALE REISBEDRAG

 

3 TOT 2 MAANDEN VOOR VERTREK. 50% VAN HET TOTALE REISBEDRAG

 

2 TOT 1 MAAND VOOR VERTREK 80% VAN HET TOTALE REISSUM

 

1 MAAND TOT 1 DAG VOOR VERTREK. 100% VAN HET TOTALE REISSOM