Blog, Reizen

Blog fotografie groepsreis Zandhoenders Spanje

Maandag 26 juni, om 04:00 ontmoet de groep elkaar op Eindhoven Airport. Allemaal ruim op tijd zo blijkt, want het vliegveld gaat pas open om 04:30. Maar dat was geen probleem, zo konden we alvast met elkaar mijmeren over de reis die we voor de boeg hadden, naar het warme, vogelrijke Spanje! De sfeer zat er goed in en we wisten gelijk dat het een mooie groepsreis zou worden, laat die vertrekhal maar open gaan!

Voor we het wisten waren we op het vliegveld van Barcelona, de fotoreis kon nu echt gaan beginnen. We reden door het prachtige Spaanse heuvellandschap en naarmate we dichter bij ons hotel kwamen werd de omgeving alleen maar mooier. De eerste soorten konden genoteerd worden, waaronder Scharrelaar, Bijeneter en Hop. Dat beloofde wat! We arriveerden bij het hotel, installeerden onze spullen, nuttigden een goede lunch en voor we het wisten zaten we al weer in de auto. We verkenden de omgeving en zagen diverse fraaie roofvogels, waaronder Vale gier, Rode wouw en Dwergarend. Aan het eind van de middag namen we plaats in de hutten voor Steenuilen en Bijeneters. Iedereen had succes, de eerste foto’s waren een feit. De Steenuilen lieten zich zien met jongen en ook de Bijeneters bleven mooi poseren. Voor één van de fotohutten kwamen zelfs drie uitgevlogen Kuifkoekoeken, welke werden gevoerd door een paartje Ekster… hoe uniek wil je het hebben!? Tevreden sloten we de eerste hutsessie af en na een lekker avondmaal gingen we gauw naar bed, de wekker stond immers weer vroeg!

Dag 2, zoals gezegd vroeg op, want we gingen naar de hut voor de Monniksgieren! Terwijl we ons gereedmaakten voor de hutsessie, vlogen de eerste gieren al rond tijdens een prachtige zonsopkomst. De eerste foto’s werden gemaakt waarna we snel in de hut gingen zitten. Voor we het wisten kwamen de gieren massaal af op het aangeboden voer voor de hut… wat een chaos, wat een beleving! Fotografisch gezien een fantastische hut en we hadden door wat sluierwolken perfect licht. Naast Monniksgieren zaten er vele Vale gieren, Aasgieren en diverse Zwarte- en Rode wouwen. Landschappen, vliegbeelden, kopportretjes.. alles was mogelijk. Toen de gieren uitgegeten waren konden we ons zelf op gaan maken voor de lunch en een korte siësta. Die avond wisselden we de Steenuilen en Bijeneters om en wederom was het een groot succes. Bij de Bijeneters kwamen zelfs diverse Hoppen langs, wat een feest!

Dag 3 stond in het teken van een andere gier, de Lammergier! Het was een bewolkte ochtend, wat voor de foto’s alleen maar gunstig was dachten we, want de Lammergier komt vaak pas later in de ochtend. Nadat de Vale gieren het voer genuttigd hadden begon het lange wachten. Toen we bijna de moed op hadden gegeven landde daar uit het niks opeens de machtige Lammergier… wat een bakbeest! Pure adrenaline gierde door onze lichamen. Door het lange wachten voelde hij extra lekker; ook dat is hutfotografie! Na de Lammergier reden we hoger de bergen in voor de Alpine hut. Doelsoorten: Citroensijs, Europese kanarie en Kruisbek. Op de eerste twee hoefden we nog geen 5 minuten te wachten, de derde liet het afweten. Door het naderende onweer besloten we op tijd de bergen uit te rijden en onze reis voort te zetten richting Zaragoza, de volgende dag zou in het teken staan van de Zandhoenders!

Na een landschappelijk waanzinnige reis en een heerlijke nacht, namen we dag 4 plaats in de Zandhoenderhutten. Wederom wat sluierbewolking, ideaal voor de foto’s. En ook de doelsoorten werkten mee, want zowel de Witbuik- als de Zwartbuikzandhoen lieten zich zien, naast de vele soorten Leeuweriken die een slokje water kwamen drinken. We lunchten bij het hotel en tijdens de siësta genoten we van het verkoelende water van het zwembad, ook ontspanning hoort bij een fotoreis van Wildpix Travel! In de middag hadden we geen hutsessie staan maar gingen we de omgeving in voor landschapsfoto’s. Naderende onweersbuien met een stevige wind zorgden voor bijzonder fraaie wolkenluchten, de perfecte ingrediënten voor dramatische landschappen. Een leuke afwisseling na al het vogelgeweld!

Dag 5 begonnen we wederom bij de Zandhoenders, door het noodweer van de avond daarvoor hadden we weinig hoop dat ze dorst hadden, maar wie niet waagt wie niet wint. Dat bleek een goede keuze, want de Witbuikzandhoenders waren gewoon weer van de partij en dat leverde weer fraaie foto’s op! Vervolgens volgde een reis terug naar het hotel van de eerste dagen om ’s avonds plaats te nemen in een hut bij een drinkvijver. De vele regen had echter veel plassen achtergelaten waardoor de vogels het wat af lieten weten. Desondanks konden we de Grauwe gors, Zomertortel en Europese kanarie vastleggen!

Dag 6, alweer de laatste ochtend van de groepsreis. Er werd afgesloten met een hut voor Scharrelaars en een hut voor Wouwen. Dat het een succesvolle laatste ochtend was, is een understatement. Bij de Scharrelaarhut zaten op het gegeven moment 7 Scharrelaars tegelijk voor de hut, denk er nog een paar Hoppen bij en je weet niet meer waar je moet kijken! Ook de Wouwenhut was een feestje, met Zwarte- en Rode wouwen, Hoppen, langsvliegende Scharrelaren en een foeragerende Iberische groene specht. De sessie werd afgesloten met een paar knokkende Vale gieren vlak voor de hut.

Zes dagen, letterlijk en figuurlijk voorbijgevlogen. Wat een vogelrijkdom, wat een landschappen! De groep was onwijs gezellig, waarbij tijdens de siësta’s en avondmalen veel gelachen is en we heerlijk konden ontspannen. Dat is hoe we het graag zien bij Wildpix Travel, volle geheugenkaartjes en een hechte groep. Carlo, Kevin en Ron, bedankt voor de gezellige week en de mooie momenten in het prachtige Spanje!

Tekst: Thijs Glastra
Foto’s: Carlo ter Haar (deelnemer groepsreis 2023)

Meer weten over de Zandhoenderreis naar Spanje? Klik dan hier voor alle informatie!

Related Posts