Blog, Reizen

Blog Magisch Finland, groepsreis 2023

Fotoreis Finland 2023; op zoek naar o.a. korhoen, auerhoen, visarend, beren en meer

Op het vliegveld van Helsinki was de groep compleet, wederom een erg gezellige groep zoals later zou blijken. De leuke gesprekken, ieders vele fotografische ervaringen in binnen- en buitenland en tijdens de geweldige maaltijden ook tijd om goed te lachen.

En wat was het weer een fantastische ervaring om te kunnen genieten van de prachtige flora en fauna van dit noordelijke land. Op dag 1 stonden we al om 02.30 uur op om de korhoen te fotograferen. Het was zeker vroeg, maar het was het allemaal zeker waard! Het was indrukwekkend om deze majestueuze vogels in hun natuurlijke habitat te zien en vast te leggen op camera. Zittend of liggend (naar keuze van de deelnemers) vanuit fotohutten een 7-tal mannetjes en hun baltsgedrag kunnen vastleggen. In de middag hebben we ons gericht op de kraanvogels die terugkeerden naar hun broedgebied. Wat een prachtig gezicht!

Wilde zwanen en Auerhoen in Finland

Op dag 2 hadden we geluk met perfecte lichtomstandigheden om de wilde zwanen vast te leggen. Deze statige vogels waren een lust voor het oog en een uitdaging voor onze fotografische vaardigheden. Vliegend, zwemmend, territoriaal of aanhankelijk naar elkaar; alle opties kwamen voorbij naast de drie zeearenden in vlucht en op het ijs.  In de middag vertrokken we naar de speciale fotohut voor de Auerhoen. Na een redelijk koude nacht in onze eenpersoons fotohut konden we het baltsgedrag van de Auerhoen vastleggen. Wat een unieke en bijzondere ervaring om dit van dichtbij te kunnen zien.

De steenarend stond op dag 3 op het middagprogramma en helaas hebben we hem maar heel kort kunnen zien. Dat blijft natuurlijk het lastige met wildlife fotografie, de natuur gaat haar eigen gang. 

Korhoen, prachtig baltsgedrag

Dag 4 was wederom een geweldige ochtend met maar liefst 11 korhoenders terwijl het sneeuwde. De omstandigheden waren in het begin lastig door het weinige licht, maar vanaf ongeveer 4 uur werd dit een stuk beter. Uiteindelijk ook wel de omstandigheden waarin je dit baltsgedrag zou willen fotograferen met die mooie sneeuwbuien. In de middag hadden we een andere hoogtepunt: de eerste beren van het seizoen fotograferen. Het was opwindend om deze prachtige dieren te zien ontwaken uit hun winterslaap en te zien foerageren.

Op de laatste dag stond de focus op het fotograferen van bosvogels zoals de specht, gaai, vink, goudvink, koolmees, pimpelmees en geelgors in de sneeuw. Als extra cadeau voor de fotografen een prachtige sperweruil!

Als laatste dag hebben we ons gericht op de visarenden, maar door de late lente waren ze nog niet op de juiste plekken te vinden op zoek naar zalm. Desalniettemin was het een mooie gelegenheid om te genieten van de rust en schoonheid van de Finse natuur.

Wat was het een fantastische reis en wat hebben we veel mooie momenten mogen meemaken en vastleggen op camera. Finland heeft ook deze groep betoverd met haar prachtige fauna en flora. Philippe, Nicolas, Ronny en Wim bedankt voor jullie continu aanhoudende enthousiasme ondanks de zeer korte nachten, ik heb genoten van jullie aanwezigheid.

tekst en foto's: Wildpix Travel gids Robin Scholte

Voor meer informatie over deze reis -  Majestic birds of Finland

Related Posts