Reizen, Blog

Blog Mighty Owls groepsreis 2023

Donderdag 23 februari, de groep arriveerde op het vliegveld van Norwich (Engeland). Met een volgeladen auto reden we al kennismakend naar de accommodatie waar we ons installeerden en een goede Britse brunch hielden. De planning werd doorgenomen, we hadden allemaal heel veel zin in de vier dagen Norfolk die ons te wachten stonden!

Na de brunch maakten we ons klaar voor de eerste hutsessie, in de Boshut welteverstaan. Onder andere Staartmezen, Sijsjes en Grijze eekhoorns kwamen langs, maar de Sperwer liet het afweten. Later in de reis zouden we gewoon nog een poging doen! En niet getreurd, we hadden nog een heel programma voor de boeg diezelfde dag. De reis stond immers in het teken van uilen en die worden pas wat later op de dag actief. Zo stonden we aan het eind van de middag met een lekker avondzonnetje te wachten op wat komen ging. Als er dan opeens uit het niets een Kerkuil aankomt vliegen, dan maakt je hart een sprongetje. Het bleken er zelfs 2! Met prachtig (tegen)licht vlogen de beide uilen al jagend boven de rietkragen. Soms vlak voor je neus langs scherend… Uniek om deze soort met daglicht actief te zien, zo konden we onze eerste uilenfoto’s van de fotoreis maken!

En dat was nog niet alles voor die dag. Na een heerlijk avondmaal waar we allemaal weer goed waren opgewarmd, volgde gewoon nog een fotosessie! Dit keer de nachtsessie voor uilen, waarbij de uilen met behulp van lampen en flitsers in vlucht vastgelegd konden worden. Door de lampen konden de ogen van de uilen al wennen aan het licht en de sessie werd begeleid door iemand die al tientallen jaren bezig is met Kerkuilen in Norfolk. De uilen kwamen prachtig dichtbij, ongekend zo stil als ze kunnen vliegen! Zo konden de eerste nachtelijke foto’s gemaakt worden; een paar voltreffers, maar ook een hoop missers. De volgende nacht zouden we gewoon weer een poging wagen!

Dag 2 ontbeten we met worstjes, ei en geroosterd brood waarna we begonnen in enkele openbare in de moerassen van Norfolk, waar we diverse soorten eenden en steltlopers konden vastleggen, waarna we doorliepen richting het strand. Daar gingen we op onze buik voor een groepje prachtige Sneeuwgorzen, die zich van dichtbij lieten fotograferen! Vervolgens reden we langs de noordkust waar we enkele mooie plekken aandeden, met wederom diverse soorten eenden en steltlopers. De Strandleeuweriken lieten het afweten, er liepen dan ook wel erg veel honden… Door de harde wind leken de Kerkuilen ook niet actief, dus richtten we ons op de nachtsessie. Daar kwamen de Kerkuilen gelukkig weer prachtig langs en zo sloten we allemaal tevreden de dag af!

Dag 3, na wederom na een Brits ontbijt, bezochten we nog een keer de moerassen van Norfolk, waarna de tweede poging voor de Boshut op het programma stond. Dit keer kwam de Sperwer wel langs en liet zich prachtig fotograferen! Na de Boshut bezochten we een natuurpark met diverse hutten met feeders, waar we de Goudvink, Keep en Staartmees konden vastleggen. Deze avond stond er een andere uilensoort op de planning, namelijk de Ransuil! Boven een prachtig braakliggend veld kwam de Ransuil vlak voor ons langs gevlogen in een fraai avondzonnetje. Schitterend om mee te maken en vele foto’s rijker! We sloten af in een lekker restaurant want het was al weer de laatste avond van de reis. Onder het genot van wat drankjes keken we terug op een indrukwekkende uilenreis! Daarna gingen we gauw naar bed, want de volgende dag zouden we afsluiten met de Grijze zeehonden.

Zo gezegd zo gedaan, we stonden vroeg om richting het stand te gaan voor Grijze zeehonden! We moesten een stuk lopen om bij het strand te komen waar de zeehonden lagen, maar dan kreeg je wel waar voor je geld… zo’n 2000 stinkende Grijze zeehonden lagen heerlijk te maffen op het strand. Ze trokken zich weinig aan van onze aanwezigheid; we konden verstopt achter de stenen tot op zo’n 10 meter afstand komen. Dan rook je de zeehonden pas echt goed! We varieerden van standpunt, positionering ten opzichte van het licht, brandpuntafstand en ga zo maar door. Zo konden we een mooie diverse serie foto’s maken en werden de geheugenkaartjes flink aangevuld! Na de zeehonden bezochten we een klassiek Brits theehuisje waar we uitgebreid ontbeten, om af te sluiten in een wetland waar we nog diverse Chinese waterreeën zagen, een klein hertje met slagtanden!

Eenmaal op Norwich Airport werden alvast de foto’s gedownload en keken we terug op een geslaagde groepsreis. Het was een kort maar krachtige fotoreis waarin we een mooie diversiteit aan soorten voor de lens hebben gehad! De uilen waren het absolute hoogtepunt en vergeten we niet snel weer. Bruno, Eric en Marianne, bedankt voor jullie deelname aan deze fantastische reis, ik kijk terug op een mooie reis met fijn gezelschap en we hebben een hoop mooie momenten beleefd!

Tekst en foto’s: Wildpix Travel gids Thijs Glastra

In februari 2024 ook mee met de Uilenreis naar Norfolk? Klik dan hier voor alle informatie!