WILD LYNX

 

IBERISCHE LYNXEN, GIEREN, EN ZOVEEL MEER

KIJK DE ZELDZAAMSTE KAT VAN DE WERELD 

IN HAAR GOUDEN OGEN

 

EXCLUSIEF BIJ WILDPIX:

 

DE ENIGE FOTOREIS MET DE COMBINATIE

LYNX, STEENAREND, GIEREN EN OTTERS

5 DAGEN - 1 tot 4 PERSONEN - WINTER

_MAR3702.JPG

FOTO MARTIN STEENHAUT - WILDPIX

zoogdieren_-_herten,_edelhert_(2019-11-2

EENS IN JE LEVEN MOET JE EEN LYNX ZIEN

 

De Iberische lynx, een mythisch en uiterst zeldzaam dier, een van de zeldzaamste katachtigen ter wereld. Naar schatting 400 dieren leven nog steeds in het wild. Hij stond op het punt te sterven, maar het gaat gelukkig nu een beetje beter.

 

Het ontmoeten van dit dier is echt een onbeschrijfelijke ervaring. Je ziet een kruising tussen een tijger, een panter en een kat. Zijn goudgele ogen kijken recht door je heen en zijn tekening en bakkebaarden zijn fantastisch. Wanneer je hem sierlijk ziet stappen, realiseer je je dat je een uiterst zeldzaam moment ervaart dat je de rest van je leven zult koesteren.

 

En als natuurfotograaf geeft het een kick om de lynx in je zoeker te zien, de schoonheid van dit beestje spettert van je scherm.

 

Onze reis is de eerste en enige die zich specifiek richt op de fotografie van de lynx. Veel bieden observatie-uitstapjes die in orde zijn en waar je van verre een lynx kunt zien, maar als natuurfotograaf zijn de afstanden dan meestal erg groot.

 

Van hutten met een perfect zicht en met prima accommodatie zoals je gewend bent van Wildpix.

 

Geduld en doorzettingsvermogen zijn nodig, maar met als resultaat topfoto's!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Iberische Lynx: bedreigd maar goed beschermd

 

Hoewel gelukkig niet alle katachtigen worden bedreigd, geldt dit helaas voor veel soorten. Sommige soorten worden zelfs zo ernstig bedreigd dat het onzeker is of ze de komende 50 jaar in het wild zullen blijven voorkomen. Dit laatste geldt voor de Iberische lynx, die waarschijnlijk de meest bedreigde katachtige van alle 36 is (ook de Amur-panter en de Aziatische jachtluipaard behoren tot deze categorie).

 

Het uiterlijk

 

De Iberische lynx is ongeveer twee keer zo groot als een grote huiskat. De achterbenen zijn iets langer dan de voorpoten. De staart is kort en heeft een zwarte punt. De vacht kan allerlei bruine tinten hebben. Het patroon varieert van scherp afgelijnde dichte, ronde en langwerpige vlekken tot wazige, bewolkte open plekken. De voorkant van de borst is lichter tot wit van kleur, net als de onderkant van de kin, keel en buik. De kop is fijner gebouwd dan andere lynx soorten en de grote oren met zwarte pluimen hebben een donkere tot zwarte achterkant met een witte vlek. De ogen hebben zwarte oogleden en zijn wit omzoomd met spleetvormige pupillen. Volwassen lynxen hebben grote ronde bakkebaarden van de oorbasis tot de basis van de kaak. De bakkebaarden worden zwart naar de buitenkant toe. Onder hun kaken eindigen ze in twee witte sikjes. De neus is vleeskleurig en zwart en de snorharen zijn wit.

  

Verspreiding en habitat

 

Het leefgebied van de Spaanse lynx bestaat voornamelijk uit droge met struiken bedekte gebieden en deze lynx is alleen te vinden in het zuidwesten van Spanje (ten zuiden van de Pyreneeën) in verschillende afzonderlijke populaties, waardoor het voortbestaan bedreigd is. Het totale aantal werd in 2005 geschat op 84-140. Door bescherming en herintroductie is het aantal nu weer opgelopen tot circa 400, waarvan er circa 300 in de Sierra Morena bij Andújar leven. Daarnaast zijn er inmiddels weer kleinere populaties in Cota Doñana, East Montes de Toledo, West-Sistema Central en Zuid-Portugal. Volwassen lynxen verdedigen een territorium van 3-4 km² tegen andere lynxen.

  

Gedrag

 

De lynx leeft alleen en zal andere lynxen uit het leefgebied verjagen. Alleen tijdens de paartijd verdragen ze elkaar. Lynxen zijn katten en ook deze lynx houdt zich meer dan 90% van de dag stil en verschuilt zich in dichte heidebossen. In het leefgebied van de Spaanse lynxv zijn vossen, genetkatten en andere kleinere roofdieren een zeldzaamheid omdat ze als voedselconcurrenten worden gezien en worden verjaagd of gedood.

 

Jagen en dieet

 

Veel katachtigen hebben een gespecialiseerde levensstijl, waaronder de Iberische lynx. Levend op de grond, jaagt deze lynx bijna uitsluitend op het Europese konijn (meer dan 80% van alle prooien). Dit maakt deze lynx erg kwetsbaar. De enorme afname van het aantal konijnen sinds de jaren 1950 heeft daarom een ​​grote invloed gehad op de overlevingskansen van deze lynx. Andere incidentele prooidieren zijn kleine knaagdieren, hazen, patrijzen, eenden, ganzen en jonge (dam)herten. De Spaanse lynx kan een prooi op een afstand van 300 m ruiken.

 

Reproductie

 

De paartijd van de Iberische lynx is van januari-juni met een piek in de eerste twee maanden, zodat in maart-april de meest jonge worden geboren (draagtijd ongeveer 60-70 dagen). De meeste jongen worden geboren aan de voet van oude kurkeiken. Er worden gemiddeld 3 kittens geboren. De eerste 20 dagen blijven de jongen in of bij de geboorteplek en het vrouwtje verplaatst ze 3 tot 4 keer in deze periode. Slechts 1 of 2 jonge exemplaren overleven de eerste 10 maanden.

 

De jongeren verlaten hun moeder na 1-1,5 jaar. Ze gaan op zoek naar hun eigen territorium dat meestal ongeveer 10-20 km verwijderd is van hun 'ouderlijk huis'. In deze periode zijn ze  het meest kwetsbaar. Maar liefst 50% haalt het niet, en uit onderzoek blijkt dat verreweg de meeste oorzaken door de mens zijn veroorzaakt (botsingen met auto's, verdrinking in putten, valstrikken, enz.).

 

Status en bedreiging

 

De Iberische lynx heeft de status "Bedreigd" op de rode lijst van de IUCN. Sinds het einde van de jaren tachtig tot in het begin van deze eeuw is hun aantal met 80% gedaald, waarbij meer dan 40 populaties verdwenen. Een van de hoofdoorzaken is de achteruitgang van hun natuurlijke prooi; het Europese konijn. Niet alleen door te veel jagers, maar vooral door het verdwijnen van geschikte leefomgevingen, onder meer door het planten van eucalyptus en dennen en het verdwijnen van kurkeiken en door myxomatose bij konijnen. Autosnelwegen die hun leefgebied kruisen en het gebruik van strikken voor vossenjacht eisen ook slachtoffers. Ook worden ze bedreigd door uitbreiding van de bebouwing in hun leefgebied, terwijl onbeschermde bronnen kunnen leiden tot verdrinking.

De leefomgeving van de Lynx

 

We zijn in Zuid-Spanje, in de regio Andalusië, 250km boven Malaga. Het natuurreservaat Sierra de Morena is een van de laatste grote wildernissen in Spanje. Het landschap in Andalusië is adembenemend en gelukkig goed bewaard en beschermd. Het is een mix van bergen, valleien vol met rotsen waarop kleurrijke mossen groeien, olijfbomen en kurkeiken. Silhouetten van adelaars en gieren in de blauwe lucht en overal vliegende hop en blauwe eksters. Rivieren slingeren soms door het landschap en otters voelen zich daar perfect thuis.

 

In de zomermaanden staat het bekend als een van de populairste plekken in Spanje.

NIEUWE FOTOHUTTEN MET ALLE COMFORT

 

Er zijn recent nieuwe fotohutten gebouwd met veel meer comfort dan vroeger. Uiterst makkelijke stoelen in een ruime hut met stille vloer, zwart interieur voor minimale reflecties en zelfs apart sanitair. Er zijn schroefplaten voorzien dus u heeft geen statief nodig. Ze werden even strategisch en met veel zorg geplaatst zoals we dat altijd doen.

STEENARENDEN, MONNIKSGIEREN, OTTERS EN BLAUWE EKSTERS....

MAAR OOK CREATIEF FOTOGRAFEREN!

 

Naast de lynx is er natuurlijk nog veel meer te beleven in dit prachtige gebied. Er is ook een schuilplaats voor de prachtige steenarend en Spaanse keizerarend die je kunt proberen. Op een fotodag met de gids gaat u op zoek naar otters in de rivier, probeert u de blauwe eksters en nog veel meer.Overal in de buurt vindt u edelherten die gelukkig niet erg schuw zijn.

 

We hebben die nieuwe fotohutten voor herten ook zo geplaatst dat u speciale silhouet beelden kan maken in tegenlicht.

WP_Spanje_dec_2016_©_Daniel_Steenhaut-2
_MAR2178
WP_Spain_dec_2016_©_Martin_Steenhaut_-_Wildpixtravel.com-4
DJI_0170
_MAR1889
_MAR1039
WP_Spain_dec_2016_©_Martin_Steenhaut_-_Wildpixtravel.com-23
_MAR1369
_MAR1132
_MAR1961
_MAR1304
_MAR1491
_MAR1286
WP_Spanje_dec_2016_©_Daniel_Steenhaut-9
_MAR1613

DE ZELDZAME LYNX IS NIET GEMAKKELIJK TE ZIEN MAAR GEDULD LOONT

 

We willen je een eerlijk verhaal vertellen en dat is dat een lynx niet altijd zomaar gefotografeerd kan worden. Geduld is de boodschap en dit dier verdient het! De kans op succes is groot, maar niet zeker niet gegarandeerd.

 

Daarom zijn er ook vier dagen in de lynx-hut opgenomen in ons programma, in vier dagen hopen we te slagen.

 

De hutten staan op strategische plaatsen waar veel konijnen zitten. Konijnen zijn voor meer dan 80% het dieet van de lynx en daarom erg belangrijk voor hun overleving. Omdat er in het verleden zoveel lynxen zijn verdwenen als gevolg van een tekort aan konijnen, worden ze nu geholpen door kunstmatige behuizingen voor konijnen. Dat is de enige manier om de lynx te helpen.

 

Bij twee van de 'konijnenhokken' is nu een hut geplaatst. Het is de plaats waar de beste kans is om hem te zien omdat hij weet dat er eten is. Dus we werken niet met dode prooien, maar op een natuurlijke manier. Wanneer de lynx daar aankomt, is dat omdat hij ervoor kiest daar te jagen.

 

Wees je ervan bewust dat deze dieren zich niet te lang laten zien. Ze lopen voorbij en je moet goed opletten, maar soms zitten of liggen ze een tijdje. Het zijn katten die ook graag in de zon willen baden.

Wacht lang, oefen geduld, wees constant alert en realiseer je vooral dat je wacht op een van de zeldzaamste dieren ter wereld. Het is geen dierentuin en zo zou het moeten zijn.

Maar als het je lukt om ze te zien, dan is het een absolute topervaring die je nooit zult vergeten! Het is echt een van de de mooiste en meest zeldzame katten op onze planeet.

 

JOUW FOTOREIS HELPT DE LYNX TE BESCHERMEN

 

Als natuurfotografen moeten we ook de natuur beschermen. En in dit project dat ons na aan het hart ligt. Het beschermen van de Lynxen is erg duur, omdat grote sites moeten worden gekocht en onderhouden om de leefomgeving te beveiligen.

 

We zijn erg blij dat 20% van de inkomsten uit de fotocabines rechtstreeks naar het WWF gaat om de Lynxen te beschermen. Door hem te fotograferen help je hem om te overleven.

DE FOTOHUTTEN

 

De fotohutten voor de lynx en de gieren zijn comfortabele tweepersoons fotohutten met prima stoelen en toilet. In de hut is een aansluiting voor de statiefkop. Voor de hut staat een kleine drinkbak met enkele takken en stenen waar overdag allerlei interessante vogels zoals Tecklaleeuwerik, Iberische Klapekster en anderen komen zitten. Terwijl je voor de hut wacht, vliegen vaak monniksgier, vale gier, keizerarend en steenarend.

De overige hutten zijn eenvoudige houten constructies met grote spiegelvensters. Ze zijn ruim genoeg voor één persoon om de hele dag comfortabel te zitten, in een opklapbare stoel. U kunt vanaf een statief werken. Natuurlijk zijn ze zo dat je altijd het beste licht hebt.

 

WANNEER IS DE BESTE PERIODE?

 

We bieden deze reis bewust slechts 4 maanden aan. Deze maanden bieden de beste kansen om de lynx te fotograferen 

December tot Maart

Tijdens deze wintermaanden is de kans het grootst, want dit is het paarseizoen van de Lynx, waar ze op zoek gaan naar partners en zo veel ronddwalen. Meer fotomomenten.

De andere maanden zijn niet aan te raden, omdat ze te warm zijn en uit ervaring weten we dat ze minder actief zijn. Bovendien zijn de dagen zijn veel langer en dan wordt het praktisch onmogelijk om op tijd in de hutten te komen.

Daarom worden in die periodes geen boekingen geaccepteerd. We bieden u alleen de maanden waarin de kansen maximaal zijn.

DE ACCOMMODATIE - TYPISCHE GEZELLIGE CASA RURAL

 

U verblijft in een goed uitgerust driesterrenhotel. Dit pakket wordt geleverd in volpension. Ontbijt en koffie zijn altijd beschikbaar in het hotel en als u vroeg vertrekt, kunt u koffie zetten op de kamer en wordt het ontbijt bereid. Je ontvangt je lunchpakket.

 

Na uw lange fotodag kunt u dineren in het restaurant van het hotel en genieten van de heerlijke Spaanse keuken.

 

Vanaf dit hotel rijdt u over een redelijk lange maar ook prachtige weg in ongeveer 1 uur naar de hut. Maar de comfortabele 4x4 van de gids maakt dit gemakkelijker. Helaas is er geen alternatief omdat de leefomgeving van de lynx zo afgelegen is.

 

PLANNING EN DUUR VAN DE REIS

 

 

Deze reis is een vast pakket van 5 fotodagen - 6 nachten

 

Dag 1: Reisdag: aankomst Malaga en transfer naar hotel (huurauto)

Dag 2: Lynx hut

Dag 3: Steenarend-hut of de hut voor de gieren

 

Dag 4: Lynx hut

 

Dag 5: Begeleide fotodag voor Otter, Edelhert, Blauwe Ekster, landschappen

 

Dag 6: Lynx hut

 

Dag 7: Reisdag terug

 

Indien de lynx zich al snel voor de hut laat zien en fotograferen, kan in overleg met de gids het programma worden aangepast (bijvoorbeeld meer tijd voor de steenarend of fotograferen vanuit de hut voor edelherten.

 

PRAKTISCHE REISINFO

PERIODES:

15 NOV - 15 MAART

DE LYNXHUTTEN worden gesloten na 15 maart, de hutten voor andere soorten blijven open.

 

REIS en BEGELEIDING

U reist alleen of tot max 5 personen. Ter plaatse wordt u perfect geleid door onze Engels sprekende collega.

VLUCHTEN EN VERVOER

U boekt de vluchten zelf. Ze zijn niet inbegrepen in de prijs.

De beste verbinding is met een vlucht op Malaga. Dat kan rechtstreeks vanaf verschillende vliegvelden in België en Nederland. Vanaf daar is het het beste om een ​​auto te huren en na ongeveer 3 uur rijden bent u bij het hotel. Uiteraard ontvangt u van ons alle noodzakelijke weginformatie. De gids wacht op u in het hotel.

 

U kunt eventueel ook worden opgehaald tegen extra kosten.

 

ACCOMODATIE

U verblijft in een typisch maar moderne en goed uitgerust driesterrenhotel. 

Dit pakket wordt geleverd in volpension. Ontbijt en koffie zijn altijd beschikbaar in het hotel en als u vroeg vertrekt, kunt u koffie zetten op de kamer en wordt het ontbijt bereid. U ontvangt uw lunchpakket.

 

Na uw lange fotodag kunt u dineren in het restaurant van het hotel en genieten van de heerlijke Spaanse keuken.

Prijs:  per nacht 100€ pp single room vol pension all in.

AANTAL PERSONEN

 

1 tot maximaal 5 fotografen

 

 

PRIJS

Prijs per persoon met hotel all in 5 fotodagen - 6 nachten: excl. vluchten!

15 NOV TOT 15 MAART

Individueel of

groep max 3 personen.   1900€PP

 

groep 4 tot 5 personen.   2150€PP

SINGLE ROOM EN VOL PENSION INBEGREPEN

Als u een dag later wilt vertrekken: Extra hotelovernachting inclusief ontbijt + € 100

 

Inclusief:

accommodatie 3*** hotel met volpension

alle autotransporten ter plaatse

alle fotohutten en excursies

reisbegeleiding door ervaren lokale gids

 

Exclusief:

uw vluchten op Malaga (of Sevilla)

uw huurauto

eigen andere uitgaven ter plaatse

uw extra maaltijden of drankjes ter plaatse

uw eigen reis- en / of annuleringsverzekeringen.

 

 

GOED OM TE WETEN

 

Betaling

 

Na het reserveren ontvangt u een betalingsverzoek en betaalt u het volledige bedrag vooraf per bankoverschrijving.

 

Op deze manier is alles geregeld en is uw reis gereserveerd. U ontvangt een factuur.

 

 

 

Wat als ik mijn reis moet annuleren?

 

In geval van annulering dient u ons altijd zo snel mogelijk op de hoogte te stellen. Aangezien we ook annuleringskosten moeten betalen aan onze partners, moeten we in sommige gevallen ook annuleringskosten betalen. Dit wordt hieronder in detail uitgelegd, in de algemene voorwaarden en in de reisinformatie die u wordt toegestuurd.

 

U kunt altijd contact opnemen met uw annuleringsverzekering.

 

Termijnen voor annuleringskosten:

 

5 TOT 3 MAANDEN VOOR VERTREK: 25% VAN HET TOTALE REISBEDRAG

3 TOT 2 MAANDEN VOOR VERTREK: 50% VAN HET TOTALE REISBEDRAG

2 TOT 1 MAANDEN VOOR VERTREK: 80% VAN HET TOTALE REISSUM

1 MAAND OF MINDER VOOR VERTREK: 100% VAN HET TOTALE REISSOM

© WILDPIX TRAVEL  B.V.- ALL RIGHTS RESERVED

WILDPIX TRAVEL IS POWERED BY
WP TEAM LOGO 2020.png

WILDPIX CREW LOGIN